Zajęcia koła ekologicznego w Szkole Podstawowej im. Juliana Tuwima w Parzęczewie z udziałem Uniwersytetu Łódzkiego w Łodzi.
Ponadto przeprowadzono proste doświadczenia pozwalające określić rozpuszczalność i gęstość tłuszczy. Dzieci pod opieką prowadzącego przeprowadziły trzy niezależne analizy jakościowe:
1. na podstawie powstałego zabarwienia roztworów w wyniku reakcji dzieci oceniały obecność lub brak białka w jaju kurzym, mleku, ślinie i cebuli,
2. z zastosowaniem jodyny dzieci wykrywały obecność skrobi w chlebie, bananie, jabłku oraz płatkach owsianych,
3. mając do dyspozycji olej roślinny dzieci próbowały rozpuścić go w wodzie, etanolu i benzynie.
Przeprowadzone zajęcia miały na celu zapoznanie uczniów z podstawowymi metodami wykrywania białek i cukrów w produktach spożywczych. Sposób prowadzonych zajęć oraz wykorzystanie aktywnych metod nauczania urozmaiciło zajęcia i wzbudziło w uczniach zainteresowanie naukami ścisłymi.